Teranov liker za darilo ali sladice

Imate radi teran ali refošk? Pravzaprav se obe sorti vina pridelujeta iz iste trte, in komur prija eden, mu običajno tudi drugi. Še veliko bolj v slast pa gre marsikomu teranov liker. Tega pridelujejo mnogi vinarji iz zahodnega dela Slovenije v nekoliko manjših količinah, kajti velika večina se jih vendarle osredotoča na vino. Res pa je, da postaja tudi teranov liker vse bolj cenjen in prepoznaven. Tako kot večina likerjev je tudi teranov liker priljubljen predvsem pri ženskah, saj gre za zmerno močno alkoholno pijačo, ki jo odlikujeta odličen okus in aroma.
Lahko teranov liker pripravimo tudi doma? Če imate na voljo domač teran ali kakšno steklenico terana, za katero dvomite, da jo bo kdo popil, ker imate ob jedi raje bolj lahka vina, potem je to vsekakor dobra zamisel. Poleg vina potrebujete seveda še sladkor ter sadne komponente, ki dajo teranovemu likerju značilen sadni okus in neverjeten vonj: vaniljo, limono in pomarančo, marsikdo pa rad za še bolj poln okus doda tudi malo ruma.

teranov liker, ki ga pripravite sami doma, lahko hranite za lastno uporabo in ga ponudite prijateljem ali sorodnikom ob kakšnem praznovanju ali tudi navadnem obisku, prav tako pa ga lahko natočite v lične stekleničke in dobro zaprete ter uporabite za darila. Ob priložnostih, ko moškim poklanjamo steklenice vina, bodo ženske gotovo vesele teranovega likerja.

Kaj pa, če bi želeli teranov liker ponuditi kot poslovno darilo ali ga za darila potrebujete večji količino? Potem bo vsekakor bolje, da teranov liker kupite v trgovini oziroma pri specializiranemu prodajalcu alkoholnih pijač – tam bo cena najboljša, izbira pa največja.

Teranov liker pa seveda ne sodi zgolj v darilne vrečke, temveč je dobro sprejet tudi v gostinskih lokalih. Pogosto ob praznovanjih zamenja klasične »borovničke«, saj je precej boljšega okusa in tudi bolj prefinjen.
Pa sodi teranov liker zgolj v kozarec? Vsekakor ne, z njim lahko pripravite tudi marsikatero sladico, prav tako pa včasih prija kot preliv na smetanovi strjenki ali sladoledu. Poskusite in navdušeni boste!

Leave a Reply

Your email address will not be published.