Biti prevajalka je zahteven poklic, ki je del življenjskega sloga

Za določene poklice velja, da so izjemno enostavni in nas ne obremenjujejo, spet drugi pa so izjemno odgovorni in v resnici predstavljajo stil oziroma slog našega življenja. Med njimi je zagotovo tudi poklic, pri katerem je glavna storitev oziroma dejavnost prevajanje. Prevajalka oziroma prevajalec je oseba, ki prevaja iz enega jezika v drugega, pri tem pa mora vedeti veliko in še več. Njihovo znanje ter izkušnje se nikoli ne končajo, zato se iz dneva v dan izpopolnjujejo ter tako nadgrajujejo svoje znanje.

Prevajalec dela podnevi in ponoči

Poklic prevajalke niti nima določenega urnika oziroma delovnega časa. Ko je delo, je lahko urnik oziroma delovni čas povezan tudi z nočnim časom. Prevajanje tako lahko poteka podnevi in ponoči. Delo zahteva tudi veliko energije ter seveda osredotočenosti. Glede na vse okoliščine se nam konec koncev pogosto zgodi, da je tovrstno delo premalo cenjeno. Tisti pa, ki ga opravljajo, natanko vedo, koliko časa, znanja ter vsega truda so porabili za to delo.

Končni rezultat naj bi bil kvaliteten prevod, ki ga lahko mirno oddajo iz rok

Prevajanje je smiselno, če je na koncu na mizi prevod, ki je kvaliteten in ki ga prevajalka lahko mirno odda iz rok. Čeprav lahko ve, da je izdelek, ki ga je opravljala teden, mesec ali pa še več, dober, je v dobri prevajalki ves čas občutek, da bi lahko prevedla še bolje in še bolj natančno. Skrbem tako nikoli ni povsem konca, zato je prevajanje poklic, ki je del življenjskega sloga posameznega prevajalca oziroma prevajalke.

Zaposli se lahko marsikje

Prevajalka je težak poklic, tisti pa si lahko omisli lasten s. p., lahko se zaposli za določen ali pa nedoločen čas v različnih jezikovnih šolah oziroma agencijah, lahko pa dela za posamezna podjetja. Če je oseba delavna in hkrati tudi odgovorna, potem ne bi smelo biti posebnih težav pri zaposlitvi. Je pa res, da če je samozaposlena, potem je v določenem obdobju dela več, v določenem pa manj. Tako si mora tudi sama ves čas iskati delo.

2 thoughts to “Biti prevajalka je zahteven poklic, ki je del življenjskega sloga”

Leave a Reply

Your email address will not be published.