Notranja in zunanja vrata

Ko omenimo pojem vrata vsi vemo o čem govorimo, vendar pa se le malokrat spomnimo, da so vrata v bistvu izredno širok pojem.

Dejansko je uradna definicija vrat taka, da je to neka premična ovira, ki se v bistvu uporablja za zapiranje prostorov in odprtin ter načeloma sodijo tudi med stavbno pohištvo. Vrata so narejena tako, da se odpirajo in omogočajo dostop do bolj varno, ali manj varno zaprtih prostorov. Vrata so postala obvezen del vsake stavbe, saj je njihov prvoten namen da omogočajo vhod iz zunanjega v notranji prostor in gibanje med raznimi prostori. Poznamo jih že v obliki omejenega dostopa do parcele.

Najbolj pomembno je, da so vrata, ki ločujejo zunanji prostor pred notranjim med drugim izredno močna, kvalitetna, trdna. Zagotavljati pa morajo zelo dobro toplotno in zvočno izoliranost morajo pa biti tudi seveda estetsko skladna z okolico in prilagojena potrebam posameznika. Vrata na vhodu so namreč najbolj bistvena v tem smislu, da so dovolj dobra, da nam ne more kar vsak vdreti v hišo.

Ker je varnost vhodnih, balkonskih in garažnih vrat izredno pomembnega pomena se jih ob že sami kvaliteti takih vrat še dodatno zaščititi. Mogoče jih je namreč zvočno izolirati, nastaviti pomembno protivlomno zaščito, klimatsko odpornost in pa dimotesnost in ognjevarnost.

Ločimo pa seveda več vrst vrat in namreč med drugim tudi po lokaciji recimo med vrati v stavbi ločimo vhodna vrata, notranja vrata, razna dvižna vrata, balkonska in pa garažna vrata. Vrata izven stavbe pa so večinoma v obliki vrtnih vrat.

Prav tako so vrata narejena iz različnih materialov, lahko so narejena iz lesa, plastike ali kovine. Včasih dejansko srečamo tudi vrata narejena iz stekla ali pa iz kombinacije različnih materialov.

Ločijo se tudi po načinih odpiranja, saj se nekatera odpirajo enokrilno, nekatera pa dvokrilno. Poznamo pa tudi drsna vrata in pa harmoniko, nekatera, sploh garažna pa so rada narejena tudi na način rolo vrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.