Jedilna miza naj bo lepa, a hkrati praktična

Kadar kupujemo pohištvo za svoj dom, večinoma razmišljamo o tem, kako bo to nadgradilo estetski učinek oziroma želimo, da bi z njim naš dom postal lep. V želji po videzu, pa pogosto zanemarimo uporabnost in praktičnost. Posvetimo se ji na primer pri izbiri kuhinje in sedežne garniture, a ju zanemarimo pri drugih kosih pohištva, kjer pa nista nič manj pomembni. To velja tudi za nakup jedilne mize, kjer je potrebno razmisliti o kar nekaj stvareh.

Obliko in velikost jedilne mize določa prostor

Kako velika bo lahko jedilna miza, določa velikost same jedilnice. Včasih je načrtovanje prostora takšno, da nam poleg velikosti določa tudi obliko, torej pravokotno ali okroglo, in zlasti takrat, kadar opremljamo dom za družino, je dobro, da imamo možnost izbire. Za okroglo mizo je namreč načeloma možno posesti večje število ljudi kot za pravokotno mizo enake velikosti, saj ni možno postaviti stolov tudi v kote. Če želite boljši izkoristek, je torej vsekakor bolj priporočljivo, da imate možnost postavitve okrogle ali ovalne mize.

Na kaj velja paziti pri funkcionalnosti?

Za jedilno mizo je izjemno pomembno, da nam omogoča prilagajanje v velikosti. Kadar je prostor res velik in lahko že v osnovi izberemo mizo, za katero bomo brez težav posedli osem ljudi, e s tem ne ukvarjamo, a v praksi toliko prostora običajno ni. Izberemo torej mizo, ki omogoča sedenje štirim ali šestim, kadar je to nujno, pa se miza poveča oziroma podaljša, prostora okoli nje je zato manj, vendar ni težave, ker gre zgolj za začasno oziroma kratkotrajno rešitev.

Sistem, ki nam omogoča podaljšanje jedilne mize mora biti enostaven, kar pomeni, da mizo brez težav povečamo in nato spet pomanjšamo, pri tem pa je s primernim oblikovanjem poskrbljeno, da je jedilna miza tudi v »raztegnjeni« formi takšna, da ohranja estetsko celovitost – ne vidi se, da je dodan še en element, temveč deluje kot celota.

Drugo bistvo praktičnosti mize pa je seveda v tem, da je odporna na obrabo, neobčutljiva in se z lahkoto čisti. Tu je pogosto potrebno kar nekaj prilagajanja. Če izberete leseno mizo, tvegate, da se bodo na njej hitro poznali sledi udarcev, saj je les mehek material. Če izberete stekleno, se bodo na njej poznale praske, prav tako pa bo viden vsak masten prstni odtis. O tem, da jedilna miza ni primerna za to, da nanjo postavimo vroče lonce brez zaščite, tudi ni potrebno posebej govoriti – miza lahko poči, ali pa na njej ostane madež, ki se nikoli več ne odstrani. Razmislite torej, kaj je za vas najbolj sprejemljivo, kaj vam bo povzročalo čim manj preglavic in kakšen material boste najlaže čistili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.