Bio kakav je zakladnica antioksidantov

Kakav se je zelo dolgo uporabljal zgolj kot surovina za izdelavo čokolade in kakavovih napitkov, kjer se je dodajalo precej sladkorja, raznih maščob in celo škroba. Ker so raziskave pokazale, da gre za izjemno hranilo, ki je bogato z nujnimi mikrohranili, pa se potrošniki vse pogosteje odločajo za bio kakav, s katerim vnesejo v telo zdrava hranila, ne pa tudi dodanih maščob, sladkorja, soli, škroba … Še bolje je, če je bio kakav hkrati tudi presen – torej v postopku pridelave ni bilo nikoli preseženih 42 stopinj Celzija, pri katerih se pričnejo spremembe oziroma se uničijo mnogi encimi oziroma antioksidanti.

Kako uživati bio kakav?
Bio kakav je nbujna sestavina bio in presnih čokolad – presne so običajno narejene tudi brez dodatka mleka (ki je pokvarljivo živilo,), zato veljajo tudi za veganske. Bio kakav je sestavina energijskih ploščic, proteinskih ploščic, namazov z lešniki. V najbolj pristni obliki je bio kakav v prodajalnah z zdravo prehrano na voljo v obliki kakavovih zrn (celih ali drobljenih), prav tako pa tudi v obliki kakavovega prahu – tako si lahko jedi s kakavom ustvarimo tudi sami.

Bio kakav je zdrav!
Ste vedeli, da bio kakv v presni obliki vsebuje več kot 300 antioksidantov? Res je, vaše celice ščiti pred prostimi radikali in oksidacijo bolje kot rdeče vino in bolje kot borovnice. Prav zato ga marsikdo uživa delno zaradi želje po čokoladnih okusih, delno pa zaradi zdravja in tudi lepote. Vsi namreč vemo, da so antioksidanti eden od načinov, da dolgo ohranjamo svojo lepoto oziroma mladosten videz. Antioksidanti pa niso edini razlog, da je kakav priljubljen v kozmetiki. Tam se najbolj pogosto uporablja kakavovo maslo, ki spada med zdrave maščobe in izjemno prispeva k bolj napeti in gladki koži.

Bi se radi sladkali in bili zdravi? Potem za sladice in presne jedi uporabite bio kakav, s police s čokoladami pa izbirajte le tiste, ki imajo visok delež kakava – nad 60 % oziroma še raje 75 ali 80.

Leave a Reply

Your email address will not be published.